Featured Articles

Gen voor grote, gespierde billen

16 September 2002: Ben je toebedeeld met een groter formaat billen dan de gemiddelde mens? Dan heb je vanaf nu een goed excuus: het zit in je genen. Dat zeggen experts van het medisch centrum van de universiteit Duke in North Carolina, Amerika.

Press Photo

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Genome Research. De onderzoekers zeggen in het artikel dat ze een gemuteerd gen hebben ontdekt dat sommige dieren een abnormaal groot en gespierd achterwerk geeft. Het gen heeft de naam Callipyge gekregen, wat in het Grieks 'prachtige billen' betekent.

Voor het onderzoek werden schapen gebruikt. De dieren mét het gen bleken dertig procent efficiënter voedsel om te zetten in spieren in plaats van in vet dan hun Callipyge-loze soortgenoten. "De schapen zetten het eten om in spieren in hun achterste", aldus de blij verraste onderzoeker Randy Jirtle.

De onderzoekers hopen dat het gen meer duidelijkheid verschaft over hoe vet en spieren worden opgeslagen in het menselijk lichaam. Zij wijzen erop dat vrouwen met ronde heupen en een flink achterwerk minder risico lopen op diabetes, keelontsteking en hart- en vaatziekten. De dames die vet verzamelen rond de maag en buik lopen juist meer risico. Dat komt doordat dit vet sneller wordt afgebroken en door het bloed blijft circuleren.